Producent: Solgar
Opakowanie: 60 kapsułek
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) do dwóch (2) kapsułek dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Kuracja: 30 do 60 dni
Skład:
Każda kapsułka roślinna zawiera:
Sproszkowane bakterie Acidophilus i inne probiotyki (maltodekstryna, substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, kultury probiotyczne, alginian sodu, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, roślinny stearynian magnezu)
L. acidophilus LA-5® 1,25 mld mikroorganizmów
B. lactis, BB-12® 1,25 mld mikroorganizmów
L. paracasei, L CASEI 431® 1,25 mld mikroorganizmów
L. rhamnosus GG, LGG® 1,25 mld mikroorganizmów
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu z dala od dzieci.
Naturalne substancje pomocnicze:
Otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza)
Informacja alergiczna: Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów i barwników.
Odpowiedni dla wegetarian.
Działanie:
Szczepy bakterii oferowane przez Solgara są żywe. Wszystkie szczepy wykonywane są z pierwszego pasażu. Szczepy bakterii stosowane przez firmę Solgar są odporne na wysoki poziom kwasowości żołądka, ale w celu uzyskania dodatkowej ochrony produktów z tej serii zastosowano kapsułkowanie w mikrokapsułki z matrycy polisacharydowej, która zwiększa ich możliwości przeżycia w układzie pokarmowym. Kapsułka rozpuszcza się bardzo szybko, a żel polisacharydowy w kapsułce tworzy matrycę ochronną wokół bakterii. Żel ten jest odporny na kwas żołądkowy i rozpuszcza się dopiero w mniej kwaśnym środowisku dwunastnicy, w której bakterie są uwalniane, aby spełniły swoją funkcję w przewodzie pokarmowym. Nowe szczepy testowano w kwaśnym środowisku podobnym do środowiska panującego w żołądku i stwierdzono, że mogą one przetrwać dwie godziny. W odróżnieniu od zwykłych probiotyków mogą być więc przyjmowane podczas posiłku.