Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Agar agar 50g VitaNatura

Dostępność:
Jest
 (1 szt.)
szt.
6,50 zł / szt.

Składniki: Agar - Agar w proszku 100%

Sposób użycia: rozpuszczać w wodzie, wywarach warzywnych lub owocowych, a także w sokach. Dodawać bezpośrednio do gotującego się płynu, zagotować, zostawić do stężenia.

Uwaga! Podczas tężenia nie należy poruszać naczyniem, gdyż gwałtowne ruchy powodują rozdzielenie się agaru od wody.

Proporcje: Do delikatnej galaretki do deserów – 2 łyżeczki agaru na 1 litr płynu. Do galaretki garmażeryjnej – 3 łyżeczki agaru na 1 litr płynu.

Masa netto: 50g

Informacja o alergenach: Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.

*Alergeny: pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy

Agar-agar to produkt w stu procentach wegański, pochodzenia roślinnego, którego nie powinno zabraknąć w kuchni miłośników zdrowego żywienia i naturalnej żywności. Ten zdrowszy zamiennik żelatyny doskonale sprawdzi się w przygotowywaniu wegetariańskich i wegańskich potraw m.in. ciast, lodów, galaretek, zup kremów, sosów czy dżemów.

Agar-agar to substancja żelująca, wytwarzana z krasnorostów, pochodzących z Japonii. Jej żelujące właściwości sprawiają, że doskonale zastępuje wieprzową żelatynę. Ponadto, agar, jako produkt pochodzenia morskiego, posiada wysokie stężenie jodu, a także stanowi bogate źródło wapnia i żelaza.

Jod pełni bardzo ważne funkcje w organizmie. Przede wszystkim odpowiedzialny jest za prawidłowe działanie tarczycy. Od jej sprawności zależy nie tylko ładny wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także ogólny stan naszego zdrowia, dobre samopoczucie i witalność.

Z kolei żelazo jest nierozerwalnie związane z prawidłowymi procesami krwiotwórczymi. Zalecane jest w anemii i ogólnym osłabieniu organizmu. Ten życiodajny pierwiastek wzmacnia odporność i dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Wapń natomiast jest najważniejszym składnikiem, zapewniającym mocne kości i zdrowe zęby. Niedobory wapnia mogą spowodować problemy z uzębieniem oraz doprowadzić do osteoporozy. Ten odżywczy składnik agaru reguluje też właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, wytrzymałość mięśni i zapewnia prawidłową krzepliwość krwi.

Ponadto, agar posiada właściwości podobne do błonnika. Ze względu na fakt, że w organizmie wiąże wodę i pęcznieje, stosuje się go jako naturalny środek przeczyszczający.

Ten wegański zamiennik żelatyny wieprzowej przypadnie do gustu również osobom odchudzającym się. Jego kaloryczność bowiem jest zerowa, w przeciwieństwie do żelatyny, która posiada około 360 kcal w 100g. Dzięki agarowi można więc przygotować dietetyczne desery i ciasta, które nie zrujnują naszej sylwetki.