Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Algi morskie Nori drobne płatki 80g NATURAL

Dostępność:  (0 szt.)
szt.
28,30 zł / szt.

Producent: Vegamarket
Gramatura: 80g

Algi morskie są niezwykle bogate w białko.  
W ich składzie znajdziemy bardzo dużo składników odżywczych, dzięki temu, że ich kaloryczność jest niska 
są często stosowane przez osoby chcące stracić na wadze. 

Przygotowanie: Przed użyciem zalać wodą na 5 min.

Zastosowanie: 
w zupach, potrawach warzywnych i roślinach strączkowych. 
Nadają się również do bezpośredniego spożycia.

Kraj pochodzenia: Japonia 

Składniki: algi morskie Nori.
 
Wartość odżywcza: w 100 g produktu:
wartość energetyczna: 819 kJ/ 198 kcal
tłuszcz: 2,30 g - w tym nasycone: 1,00 g
węglowodany: 7,30 g - w tym cukry: 0,40 g
białko: 16,70 g
sól: 6,90 g
 

Smak/Żywioł: Słony/Woda
Termika: Ochładzająca
Sposób przechowywania i przygotowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Działanie: Algi nawilżają suchość, zwiększają ilość płynów jin w organizmie. Zmiękczają stwardniałe obszary i masy w ciele. Pomagają przekształcić patologiczny śluz powstały z gorąca (żółty, zielony). Kombu korzystnie wpływają na nerki, działają moczopędnie i przeciwzakrzepowo. Cechują się wysoką zawartością wapnia. Regulują gospodarkę hormonalną, a szczególnie dobroczynnie wpływają na tarczycę. Kombu redukują guzy i inne narośla, ochładzają i uspokajają płuca i gardło. Przynoszą ulgę w kaszlu i astmie. Pomagają także w zgubieniu zbędnych kilogramów. Pogłębiają oddech i odnawiają zmęczone mięśnie. Usuwają przerosty grzybów i drożdżowców. Kombu znacznie zwiększają wartość odżywczą wszystkich pokarmów, które są przygotowywane z jego dodatkiem, gdyż jest uważany za pożywienie najbardziej kompletne pod względem składu mineralnego. Są świetnymi dodatkami do fasoli, gdyż zawarte w nich minerały pomagają zrównoważyć białka i tłuszcze występujące w roślinach strączkowych, a także zwiększają przyswajalność tychże składników. Zmiękczają one również i łamią twarde włókna występujące w fasolach i innych pokarmach, jakie się z nimi gotuje. Algi morskie stanowią doskonały dodatek do zup, sosów i sałatek. Uwaga! W czasie ciąży (jeśli w ogóle stosuje się wodorosty) należy używać ich sporadycznie.