Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Algi morskie suszone - Dulse BIO 25 g - PORTO MUIN

Producent: Bio Planet S.A.
Dostępność:
Jest
 (3 szt.)
szt.
15,30 zł / szt.

Producent: Porto Muinos
Gramatura: 25g

SKŁADNIKI
algi morskie dulse* (Palmaria Palmata) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Suszone w temperaturze poniżej 42°C. Biały nalot może wynikać z naturalnie występująej soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Namoczyć przez około 5 min. Po namoczeniu algi Dulse powiększą swoją objętość do 4 razy. Gotować według uznania ok. 15 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 937 kJ / 224 kcal;
Tłuszcz: 0,5 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g;
Węglowodany: 21 g;
w tym cukry: 0 g;
Błonnik: 31 g;
Białko: 18 g;
Sól: 4,4 g.

INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać mięczaki, skorupiaki i ryby.


Smak/Żywioł: Słony/Woda
Termika: Ochładzająca
Sposób przechowywania i przygotowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Działanie: Algi nawilżają suchość, zwiększają ilość płynów jin w organizmie. Zmiękczają stwardniałe obszary i masy w ciele. Pomagają przekształcić patologiczny śluz powstały z gorąca (żółty, zielony). Kombu korzystnie wpływają na nerki, działają moczopędnie i przeciwzakrzepowo. Cechują się wysoką zawartością wapnia. Regulują gospodarkę hormonalną, a szczególnie dobroczynnie wpływają na tarczycę. Kombu redukują guzy i inne narośla, ochładzają i uspokajają płuca i gardło. Przynoszą ulgę w kaszlu i astmie. Pomagają także w zgubieniu zbędnych kilogramów. Pogłębiają oddech i odnawiają zmęczone mięśnie. Usuwają przerosty grzybów i drożdżowców. Kombu znacznie zwiększają wartość odżywczą wszystkich pokarmów, które są przygotowywane z jego dodatkiem, gdyż jest uważany za pożywienie najbardziej kompletne pod względem składu mineralnego. Są świetnymi dodatkami do fasoli, gdyż zawarte w nich minerały pomagają zrównoważyć białka i tłuszcze występujące w roślinach strączkowych, a także zwiększają przyswajalność tychże składników. Zmiękczają one również i łamią twarde włókna występujące w fasolach i innych pokarmach, jakie się z nimi gotuje. Algi morskie stanowią doskonały dodatek do zup, sosów i sałatek. Uwaga! W czasie ciąży (jeśli w ogóle stosuje się wodorosty) należy używać ich sporadycznie.