Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Algi morskie suszone-nori płatki bio 25g - Por

Producent: Bio Planet S.A.
Dostępność:
Jest
 (2 szt.)
szt.
13,30 zł / szt.

Producent: Porto Muinos
Gramatura: 25g

SKŁADNIKI
algi moskie Nori* (Porphyra spp.) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Produkt wytworzony z wodorostów Nori, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany. Biały nalot może wynikać z naturalnie występująej soli.
Pieczone mogą być spożywane jako przekąska.
Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa.
Gotowane jako dodatek do zup, kremów, krokietów, placków, a także jajecznicy, ryżu czy gulaszu.
Najbardziej lekkostrawne, o czerwonej barwie. Zawierają najwięcej białka spośród wszystkich wodorostów oraz uważane są za najsmaczniejsze.
Suszone w temperaturze poniżej 42°C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Moczyć w wodzie przez 5 minut. Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna:  909 kJ/ 306 kcal
Tłuszcz: 1,1 g; 
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,49 g;
Węglowodany: 7,1 g;
w tym cukry: < 0,5 g;
Błonnik: 22,9 g;
Białko: 33,2 g;
Sól: 0,7 g

Smak/Żywioł: Słony/Woda
Termika: Ochładzająca
Sposób przechowywania i przygotowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Działanie: Algi nawilżają suchość, zwiększają ilość płynów jin w organizmie. Zmiękczają stwardniałe obszary i masy w ciele. Pomagają przekształcić patologiczny śluz powstały z gorąca (żółty, zielony). Kombu korzystnie wpływają na nerki, działają moczopędnie i przeciwzakrzepowo. Cechują się wysoką zawartością wapnia. Regulują gospodarkę hormonalną, a szczególnie dobroczynnie wpływają na tarczycę. Kombu redukują guzy i inne narośla, ochładzają i uspokajają płuca i gardło. Przynoszą ulgę w kaszlu i astmie. Pomagają także w zgubieniu zbędnych kilogramów. Pogłębiają oddech i odnawiają zmęczone mięśnie. Usuwają przerosty grzybów i drożdżowców. Kombu znacznie zwiększają wartość odżywczą wszystkich pokarmów, które są przygotowywane z jego dodatkiem, gdyż jest uważany za pożywienie najbardziej kompletne pod względem składu mineralnego. Są świetnymi dodatkami do fasoli, gdyż zawarte w nich minerały pomagają zrównoważyć białka i tłuszcze występujące w roślinach strączkowych, a także zwiększają przyswajalność tychże składników. Zmiękczają one również i łamią twarde włókna występujące w fasolach i innych pokarmach, jakie się z nimi gotuje. Algi morskie stanowią doskonały dodatek do zup, sosów i sałatek. Uwaga! W czasie ciąży (jeśli w ogóle stosuje się wodorosty) należy używać ich sporadycznie.