Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Algi morskie suszone-sałatkowy mix bio 25g - Por

Producent: Bio Planet S.A.
Dostępność:
Jest
 (2 szt.)
szt.
11,50 zł / szt.

Producent: Porto Muinos
Gramatura: 25g

SKŁADNIKI
algi morskie: Sałata Morska* (Ulva spp.), Wakame* (Undaria pinnatifida), Nori* (Porphyra spp.) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Produkt wytworzony z 3 rodzajów wodorostów, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Drobna i chrzęstna struktura sałaty morskiej oraz nori łączy się z lekko chrupiącą i mięsistą strukturą wakame. Odwodnione i sparzone mogą być użyte jako baza do sałatki. Biały nalot może wynikać z naturalnie występująej soli.
Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa. Gotowane jako dodatek do zup, kremów, krokietów, jajecznicy, gulaszu czy ciasta lub jako przystawka do ryb i owoców morza, a także jako składnik ryżu czy makaronu. Suszone w temperaturze poniżej 42°C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Moczyć w wodzie przez 5 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut. Po namoczeniu sałatka powiększa objętość do trzynastu razy w stosunku do swojej suchej wagi.
Gotować według uznania ok. 5 minut.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 989,5 kJ/ 237 kcal
Tłuszcz: 1,6 g; 
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g;
Węglowodany: 17,3 g; 
w tym cukry: < 0,5 g;
Błonnik: 31,5 g;
Białko: 22,6 g;
Sól: 4,8 g


Smak/Żywioł: Słony/Woda
Termika: Ochładzająca
Sposób przechowywania i przygotowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Działanie: Algi nawilżają suchość, zwiększają ilość płynów jin w organizmie. Zmiękczają stwardniałe obszary i masy w ciele. Pomagają przekształcić patologiczny śluz powstały z gorąca (żółty, zielony). Kombu korzystnie wpływają na nerki, działają moczopędnie i przeciwzakrzepowo. Cechują się wysoką zawartością wapnia. Regulują gospodarkę hormonalną, a szczególnie dobroczynnie wpływają na tarczycę. Kombu redukują guzy i inne narośla, ochładzają i uspokajają płuca i gardło. Przynoszą ulgę w kaszlu i astmie. Pomagają także w zgubieniu zbędnych kilogramów. Pogłębiają oddech i odnawiają zmęczone mięśnie. Usuwają przerosty grzybów i drożdżowców. Kombu znacznie zwiększają wartość odżywczą wszystkich pokarmów, które są przygotowywane z jego dodatkiem, gdyż jest uważany za pożywienie najbardziej kompletne pod względem składu mineralnego. Są świetnymi dodatkami do fasoli, gdyż zawarte w nich minerały pomagają zrównoważyć białka i tłuszcze występujące w roślinach strączkowych, a także zwiększają przyswajalność tychże składników. Zmiękczają one również i łamią twarde włókna występujące w fasolach i innych pokarmach, jakie się z nimi gotuje. Algi morskie stanowią doskonały dodatek do zup, sosów i sałatek. Uwaga! W czasie ciąży (jeśli w ogóle stosuje się wodorosty) należy używać ich sporadycznie.