Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Algi morskie suszone wakame bio 25g Porto Muinos

Producent: Bio Planet S.A.
Dostępność:
Jest
 (5 szt.)
szt.
12,90 zł / szt.

Producent: Porto Muinos
Gramatura: 25g

SKŁADNIKI
algi morskie Wakame* (Undaria pinnatifida) (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
Produkt wytworzony z wodorostów Wakame, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
Można je dodać je do sałatek i doprawić do smaku.
Pieczone i rozdrobnione moga być używane jako przyprawa.
Gotowane jako dodatek do sushi, dań mięsnych, zup, krokietów, hamburgerów, a także jajecznicy, ryżu czy makaronu.
Mają łagodny morski smak, są lekko chrupiące i mięsiste. Biały nalot może wynikać z naturalnie występująej soli. Zaleca się spożywanie ok. 4 g alg wakame na osobę na dzień.
Suszone w temperaturze poniżej 42°C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Moczyć w wodzie przez 10 minut. Po namoczeniu Wakame powiększa objętość do sześciu razy w stosunku do swojej suchej wagi.Gotować według uznania ok. 5 minut.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 698 kJ/169 kcal;
Tłuszcz: 2,0 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g;
Węglowodany: 3,0 g;
w tym cukry: 0 g;
Błonnik: 34 g;
Białko: 17 g;
Sól: 12,4 g

INFORMACJA ALERGENNA
może zawierać mięczaki, skorupiaki, ryby.

Smak/Żywioł: Słony/Woda
Termika: Ochładzająca
Sposób przechowywania i przygotowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Działanie: Algi nawilżają suchość, zwiększają ilość płynów jin w organizmie. Zmiękczają stwardniałe obszary i masy w ciele. Pomagają przekształcić patologiczny śluz powstały z gorąca (żółty, zielony). Kombu korzystnie wpływają na nerki, działają moczopędnie i przeciwzakrzepowo. Cechują się wysoką zawartością wapnia. Regulują gospodarkę hormonalną, a szczególnie dobroczynnie wpływają na tarczycę. Kombu redukują guzy i inne narośla, ochładzają i uspokajają płuca i gardło. Przynoszą ulgę w kaszlu i astmie. Pomagają także w zgubieniu zbędnych kilogramów. Pogłębiają oddech i odnawiają zmęczone mięśnie. Usuwają przerosty grzybów i drożdżowców. Kombu znacznie zwiększają wartość odżywczą wszystkich pokarmów, które są przygotowywane z jego dodatkiem, gdyż jest uważany za pożywienie najbardziej kompletne pod względem składu mineralnego. Są świetnymi dodatkami do fasoli, gdyż zawarte w nich minerały pomagają zrównoważyć białka i tłuszcze występujące w roślinach strączkowych, a także zwiększają przyswajalność tychże składników. Zmiękczają one również i łamią twarde włókna występujące w fasolach i innych pokarmach, jakie się z nimi gotuje. Algi morskie stanowią doskonały dodatek do zup, sosów i sałatek. Uwaga! W czasie ciąży (jeśli w ogóle stosuje się wodorosty) należy używać ich sporadycznie.