Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Babka płesznik 250g Vita Natura

Dostępność:
Jest
 (1 szt.)
szt.
12,00 zł / szt.

Składniki: nasiona babki płesznik 100%

Informacja o alergenach: Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.

*Alergeny: pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy

Przechowywanie i przygotowanie: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

Dwa razy dziennie po 6 g (dwie łyżeczki) wymieszać w jednej szklance letniej wody. Wypić przed posiłkiem w ciągu 5 minut od przyrządzenia napoju. Podczas stosowania babki płesznik należy zwiększyć ilość przyjmowanych płynów.

Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży, karmiące, dzieci oraz osoby zażywające leki przed rozpoczęciem stosowania produktu powinny skonsultować się z lekarzem.

Masa netto: 250g

Działanie: 

Babka płesznik to nieoceniony, naturalny produkt, który korzystnie i kompleksowo wpływa na pracę organizmu. Do swojej diety powinny go włączyć przede wszystkim osoby, które na co dzień spożywają niewiele błonnika, mają problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu i cukru we krwi oraz nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Już po kilku tygodniach regularnego stosowania zauważą one pozytywne efekty kuracji.

Babka płesznik zwana także pchlicą, pchlim nasieniem czy babką śródziemnomorską, pochodzi z zachodniej części Morza Śródziemnego, północnej Afryki oraz zachodniej Azji. Jej główną właściwością jest pochłanianie dużej ilości wody, pęcznienie po kontakcie z nią i zamienianie się w postać żelu. W ten sposób babka płesznik, łącząc się z masą jelitową w organizmie, zmiękcza jej konsystencję i ułatwia wypróżnianie. Spożywanie tej rośliny polecane jest w szczególności w profilaktyce zaparć, oczyszczania ze złogów jelitowych, ale także biegunek, gdyż dzięki wiązaniu wody, babka płesznik przywraca prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Pchlica ma także właściwości osłonowe i przeciwzapalne, stąd polecana jest w chorobie wrzodowej oraz zespole jelita wrażliwego. Ponadto, wspiera produkcję korzystnych bakterii w układzie pokarmowym, przez co na długo reguluje jego prawidłowe funkcjonowanie.

Przeprowadzone badania wykazują, że babka płesznik może wspierać leczenie nowotworów piersi, nerek oraz skóry. Zawarte w niej flawonoidy mają właściwości cytotoksyczne, czyli niszczą komórki rakowe.

Kolejną leczniczą właściwością rośliny jest obniżanie poziomu złego cholesterolu w organizmie, a także skuteczne zbijanie poziomu cukru we krwi. Stąd spożywanie babki płesznik poleca się diabetykom. Jednak dobrze jest skonsultować kurację z lekarzem, gdyż regularne stosowanie tego naturalnego suplementu diety może wiązać się z potrzebą zmniejszenia dawki insuliny.

Babka śródziemnomorska to również doskonały środek na odchudzanie. Jej właściwości oczyszczające, przyspieszające przemianę materii oraz hamujące uczucie głodu, docenią osoby, dążące do smukłej sylwetki.

Roślinę można także stosować w formie okładów na skórę po wcześniejszym namoczeniu w wodzie. Ma ona zbawienne działanie na suchą skórę, nawilża ją i odżywia. Pomaga także w walce z trądzikiem, atopowym zapaleniem skóry czy łuszczycą.

Przy regularnej kuracji babką płesznik zaleca się picie dużej ilości wody, co najmniej dwóch litrów dziennie. Ponadto, specyfik należy stosować jako dodatek do potraw i napojów, nigdy osobno. Przy zażywaniu leków najlepiej skonsultować przyjmowanie pchlicy z lekarzem i zawsze zachowywać co najmniej godzinny odstęp między połknięciem tabletki a spożyciem babki płesznik.