Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Polecane przepisy

Cukier kokosowy palmowy bio 500g Vita Natura

Producent: Vita Natura
Dostępność:  (0 szt.)
szt.
19,00 zł / szt.

Gramatura: 500 g 
Skład: cukier z palmy kokosowej z upraw ekologicznych 100%
Może zawierać pszenicę, gluten, soję, seler, sezam, migdały i orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Kraj pochodzenia: Indonezja
Wartość odżywcza produktu w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1602 kJ/ 377 kcal
  • Tłuszcz 0,4 g
    • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
  • Węglowodany 93 g
    • w tym cukry 97,02 g
  • Białko 0 g
  • Sól 0,9 g

Smak/Żywioł: Słodki/Ziemia
Termika: Neutralna
Sposób przechowywania i przygotowania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 
Działanie: Cukier kokosowy w około 70% składa się z sacharozy, pozostała część to glukoza i fruktoza. Poza tym  zawiera niewielkie ilości witamin i minerałów, co daje mu przewagę nad tradycyjną substancją słodzącą.  W produkcie  znajdziemy magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor i wapń. Zawiera on też witaminy z grupy B, w szczególności witaminę B1, B2, B3 oraz B6, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, zapobiegają depresji i dodają energii, odpowiedzialne są również za odporność organizmu. Największymi zaletami cukru z plamy kokosowej, jest niższa kaloryczność oraz obniżony indeks glikemiczny. W porównaniu z tradycyjnym cukrem, kokosowy zawiera o 20 mniej kalorii w 100 gramach. Natomiast jego indeks glikemiczny wynosi 35, to prawie o połowę mniej niż w zwykłej, białej substancji słodzącej. Cukier kokosowy nie podnosi więc gwałtownie poziomu glukozy we krwi, mogą go z powodzeniem stosować osoby chorujące na cukrzycę.