Kasztany jadalne BIO

Dostępność:  (0 szt.)
szt.
8,40 zł / szt.

 

Producent: Chengde Shenli Food Co.
Gramatura: 100g

SKŁADNIKI
kasztany jadalne gotowane na parze* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

OPIS
100% naturalne, gotowe do bezpośredniego spożycia. Łatwo przyswajalne. Polecane do mięs białych i dziczyzny, sałatek oraz jako przekąska. Smak słodkawy, mączny, lekko orzechowy. Są polecane w diecie Św. Hildegardy.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 706,8 kJ / 170 kcal
Tłuszcz: 1,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 34,8 g
W tym cukry: 10,8 g
Błonnik: 3 g
Białko: 4,1 g
Sól: 0,02 g


Smak/Żywioł: Słodki/Ziemia
Termika: Ogrzewająca
Sposób przechowywania i przygotowania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, unikać bezpośredniego słońca. Gotowe do spożycia po obraniu, na ciepło lub zimno.
Działanie: Kasztany wzmacniają organizm i zapobiegają infekcjom. Kasztan jadalny należy do rodziny bukowatych i pochodzi z Azji Mniejszej. Obecnie najczęściej spotykany jest w krajach basenu Morza Śródziemnego. Kasztan jadalny jest drzewem bardzo wrażliwym na niskie temperatury, dlatego w Polsce można go spotkać jedynie w cieplejszych regionach kraju (na Dolnym Śląsku, Pomorzu) oraz ogrodach botanicznych. Jego owoce św. Hildegarda zaleca jako jeden z trzech stuprocentowo przyswajalnych środków odżywczych i leczniczych. Kasztany są skuteczne na wszelkie dolegliwości. Spożywane w każdej postaci- surowe, gotowane, pieczone, w formie mączki- zawsze mają działanie odżywcze i lecznicze. Sprawdziły się we wspomaganiu leczenia chorób wyniszczających organizm, np. nowotworowych, boreliozie. Owoce kasztanowca mają też szczególne znaczenie regenerujące wątrobę. Kasztany jadalne zawierają dużo skrobi (niemal 70%), a także białko i węglowodany przypominające te ze zbóż i ryżu. Są także źródłem soli mineralnych: fosforu, wapnia, żelaza, cynku, selenu oraz witamin, zwłaszcza z grupy B, ale także witaminy C, E, K. Dostarczają także kwasów owocowych (jabłkowego i cytrynowego), garbników, błonnika oraz lecytyny, która pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Kasztany mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy, ponieważ wzmacniają organizm i zapobiegają infekcjom.