Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Makaron gryczany wstążka karbowana bio 300g Fabija

Producent: Fabijańscy
Dostępność:  (0 szt.)
szt.
11,60 zł / szt.

Producent: Fabijańscy
Gramatura: 250 g
Kraj pochodzenia: Polska

SKŁADNIKI mąka gryczana*, woda źródlana (*certyfikowany składnik ekologiczny)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
zagotować dużą ilość wody, by makaron pływał w niej swobodnie. Posolić wodę wedle uznania, dodać odrobinę oleju roślinnego. Do gotującej się wody dodać makaron, zamieszać i gotować do miękkości – 5-6min., al. dente – 3-4 min. W trakcie gotowania nie mieszać makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartosc energetyczna: 1609 kJ / 381 kcal
Tłuszcz: 3,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Weglowodany: 71 g
w tym cukry: 2,6 g
Błonnik: 10 g
Białko: 13 g
Sól: 0,03 g

INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać zboża zawierające gluten


Smak/Żywioł: Gorzki/Ogień
Termika: Ogrzewająca
Sposób przechowywania i przygotowania: Przechowywać w suchym miejscu. Gotować mieszając 6-12 minut w zależności od kształtu. Stosować do rosołu, mleka, zup, dań mięsnych i warzywnych.
Działanie: Gryka oczyszcza i wzmacnia jelita oraz poprawia apetyt. Jest pomocna w leczeniu biegunki bakteryjnej i chronicznego rozwolnienia. Rutyna zawarta w gryce wzmacnia naczynia krwionośne i włosowate, przeciwdziała powstawaniu hemoroidów, zmniejsza ciśnienie krwi i zwiększa obwodowe krążenie w kończynach. Gryka nie jest atakowana przez owady i podobnie jak żeń-szeń obumiera, jeśli w trakcie uprawy stosuje się środki chemiczne. Gryka jest niewskazana dla osób z objawami gorąca: temperaturą, pragnieniem, bardzo wysokim ciśnieniem krwi. Także niewskazana jest przy zawrotach głowy, niestabilności emocjonalnej, nerwowości.