Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Pasztet koperkowy z cieciorką 160g Primavika

Dostępność:
Jest
 (7 szt.)
szt.
7,00 zł / szt.

 

Składniki: woda, cieciorka 35%, marchew, seler, cebula, pietruszka, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, przyprawy (zawierają: seler), błonnik pszenny (bez glutenu), por, hydrolizaty białka roślinnego (zawierają: soję i gluten), sól, koperek suszony 0,5%, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.

Informacja o alergenach: Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.

*Alergeny: sezam, gorczyca

Masa netto: 160 g

Ciemnienie wierzchniej warstwy produktu jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość.
Produkujemy bez użycia glutaminianu monosodowego.

 

Wartość odżywcza produktu

w 100 g

w 1 porcji 26 g*

% RWS* w porcji (26 g)

Wartość energetyczna

611 kJ / 145 kcal

159 kJ / 39 kcal

2%

Tłuszcz

5,3 g

1,4 g

2%

w tym kwasy

tłuszczowe nasycone

0,4 g

0,1 g

1%

Węglowodany

20 g

5,2 g

2%

w tym cukry

3,2 g

0,8 g

1%

Białko

4,4 g

1,1 g

2%

Sód

1,5 g

0,4 g

7%

 

*RWS – referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)

Liczba porcji zawartych w opakowaniu wynosi około 6.

 

Okres przydatności do spożycia od daty produkcji wynosi 12 miesięcy. Na wieczku podana jest data przydatności do spożycia, która równocześnie jest numerem partii.

Pasztet koperkowy z cieciorką to wyśmienita i zdrowa pasta kanapkowa, która stanowi doskonałe urozmaicenie codziennych śniadań. Przypadnie do gustu szczególnie weganom i wegetarianom, gdyż nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Również osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny włączyć produkt firmy Primavika do swojego jadłospisu. Dzięki obecności aromatycznych przypraw i ziół wyrób dorównuje swoim smakiem tradycyjnym pasztetom mięsnym, a przy tym jest on zdecydowanie zdrowszy i wartościowszy.

Podstawą pasztetu koperkowego z cieciorką jest oczywiście ciecierzyca, której walory zdrowotne są nieocenione. Ta pyszna roślina strączkowa stanowi doskonałe źródło wartościowego białka, a także witamin z grupy B, magnezu i potasu. Składniki te zapewniają cieciorce wiele właściwości leczniczych.

Ciecierzyca wykazuje bowiem działanie obniżające ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Jej regularne spożywanie może obniżyć poziom cukru we krwi, stąd poleca się ją w diecie diabetyków. Ponadto cieciorka obfituje w cenny dla zdrowia błonnik, który wspomaga odchudzanie chroni przed zaparciami i wzdęciami. Ta roślina strączkowa to także doskonałe źródło kwasu foliowego, więc spożywać ją powinny wszystkie przyszłe mamy.

Kolejnym istotnym składnikiem pasztetu koperkowego z cieciorką jest oczywiście koperek, który nie tylko nadaje produktowi oryginalnego smaku i aromatu, ale również zwiększa jego wartości odżywcze. Koperek bowiem od dawna był stosowany w naturalnej medycynie jako remedium na liczne dolegliwości.

Zioło to dostarcza przede wszystkim spore ilości witamin z grupy B oraz witaminy A i C. Ponadto obfituje w wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk, miedź i potas. Do najważniejszych właściwości leczniczych koperku zalicza się:

  • działanie uspokajające i wyciszające, pomaga leczyć bezsenność

  • obniżanie ciśnienia krwi

  • wspomaganie pracy układu trawiennego, doskonały na wzdęcia i zaparcia

  • leczenie chorób górnych dróg oddechowych

  • działanie rozkurczowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne

  • obniżanie poziomu złego cholesterolu.

Prócz cennego dla zdrowia koperku i odżywczej cieciorki pasztet wegetariański firmy Primavika zawiera także spore ilości warzyw takich jak marchewka, cebula, seler i pietruszka, które również wykazują korzystny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Cebula to naturalny antybiotyk, marchewka słynie z wysokiej zawartości witaminy A i beta-karotenu, natomiast seler i pietruszka działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn.

Wszystkie te składniki razem, tworzą idealną kompozycję w postaci pasztetu koperkowego z cieciorką. Dzięki jego właściwościom prozdrowotnym oraz walorom smakowym stanowi on propozycję idealną, która z pewnością przypadnie wam do gustu i uświetni niejedno śniadanie.

Warto również wspomnieć, że pasztet koperkowy z cieciorką firmy Primavika jest niskokaloryczny i niskotłuszczowy, stanowi więc idealne smarowidło do chleba w trakcie diety odchudzającej. Jego niski indeks glikemiczny i brak obecności cukru docenią z kolei diabetycy, którzy bez obaw mogą włączyć go do codziennego jadłospisu.