Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Soczewica żółta bio 400g Bioplanet

Producent: Bio Planet S.A.
Dostępność:
Jest
 (5 szt.)
szt.
13,60 zł / szt.

Producent: Bio Planet
Gramatura: 400g
Skład: soczewica żółta* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny )
Kraj pochodzenia: Turcja
Wartość odżywcza w 100g:

  • Wartość energetyczna - 1932 kJ / 459 kcal
  • Tłuszcz - 1,4 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
  • Węglowodany - 73 g
  • w tym cukry - 2,0 g
  • Białko - 23 g
  • Sól - 0,02 g

Smak/Żywioł: Słony/Woda
Termika: Neutralna
Sposób przechowywania i przygotowania: Soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełnienia pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych. Sposób przygotowania: uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 ( 1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
Działanie: Rośliny strączkowe generalnie reprezentują smak słodki, choć zaliczane są do przemiany wody ze względu na swój kształt podobny do nerek i ich korzystny na nie wpływ, ponieważ wspomagają wydalanie wody i wzmacniają funkcje mózgu. Soczewica jest jedną z pierwszych roślin uprawnych. W Indiach uprawia się ponad 50 rodzajów soczewicy, różnej wielkości i koloru, z której przyrządza się tradycyjną potrawę "dal". Soczewica korzystnie wpływa na układ krążenia i serce. Działa moczopędnie. Stymuluje system nadnerczy. Wzmaga także aktywność i witalność nerek (esencję jing).