Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Spirulina z amlą 100 kapsułek Moma

Producent: Aurospirul
Dostępność:
Jest
 (1 szt.)
szt.
60,00 zł / szt.

 

 

Producent: Aurospirul
Gramatura: 50g, 100kapsułek
Skład: 70% naturalna, suszona na słońcu Spirulina (Arthrospira platensis), 30% Amla, celuloza (kapsułka). Każda kapsułka zawiera 350mg Spiruliny i 150mg Amli. Kapsułki są w 100% wegetariańskie.
Kraj pochodzenia: Indie
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna: 1541kJ/368kcal
Tłuszcz: 4,5g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,2g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,3g
Węglowodany: 24g
W tym cukry: 0g
Białko: 60g
Witamina C: 400mg
Witamina D: 300μg
Witamina K: 200μg
Witamina B12: 16,4μg
Wapń: 100mg
Magnez: 320mg
Żelazo: 45,67mg
Chlorofil: 1192mg
Może zawierać śladowe ilości soli.
Dawkowanie: Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 2–10 kapsułek (1–5g). Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Sposób przechowywania: Produkt przechowywać w suchym, zacienionym miejscu. Przechowuje się 2 lata od daty produkcji.
Działanie: Spirulina stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego, węglowodanów, minerałów, witamin (szczególnie z grupy B), żelaza, magnezu, potasu, makroelementów i mikroelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spirulina zalecana jest w celu uzupełnienia codziennej diety w witaminy i składniki mineralne. Pomaga przy zaburzeniach procesów trawienia, wspomaga odchudzanie, reguluje poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn. Polecana m.in. w celu wzmocnienia odporności, po przebytych chorobach, podczas kuracji oczyszczających. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Spirulina w proszku powstaje ze zmielenia spiruliny w formie crunchy. Spirulina zwiększa sprawność układu immunologicznego, wzmacnia serce, redukuje poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn i odkwasza go. Dodaje sił witalnych, poprawia kondycję psychofizyczną.
Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny, działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Normalizuje przemianę jodu w organizmie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Spirulina zaliczana jest do grupy produktów SUPERFOODS. Naukowcy badając spirulinę przez kilkadziesiąt lat potwierdzili, że jest to najpotężniejsze i najbardziej zrównoważone źródło pożywienia na naszej planecie. Jak podaje NASA „Wartość odżywcza 1 grama spiruliny jest równowartością 1 kilograma wybranych owoców i warzyw”.
Amla (Emblica officinalis) to najbogatsze naturalne źródło witaminy C, tanin i polifenoli. Od stuleci stosowana jest w medycynie ajurwedyjskiej jako środek na długowieczność. Znacznie poprawia ogólną odporność organizmu i przyspiesza jego regenerację. Posiada właściwości odtruwające. Wpływa na kontrolę poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Polecana przy cukrzycy i chorobach serca. 100 g Amli zawiera około 1200 mg witaminy C–30 razy więcej niż w pomarańczach. Jest uważana za jeden z najsilniejszych odmładzaczy. Ma właściwości antyoksydacyjne, pomaga zwalczać wolne rodniki. Amla równoważy wydzielanie soku żołądkowego przez co pomaga organizmowi lepiej trawić jedzenie i poprawia metabolizm. Odżywia mózg, wspomaga serce, wzmacnia płuca, wypłukuje toksyny i metale ciężkie, zwiększa witalność, wzmacnia wzrok i poprawia napięcie mięśni. Ten owoc zwany także indyjskim agrestem kryje w sobie 5 smaków (cierpki, gorzki, kwaśny, ostry i lekko słodki). Jest bogaty m.in. w wapń, fosfor, żelazo oraz aminokwasy. Amla zwiększa syntezę białek, co czyni ją idealnym uzupełnieniem spiruliny a duża ilość witaminy C przyspiesza przyswajanie minerałów takich jak żelazo.
Witamina C odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Minimalne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi ok.80 mg na dobę i dotyczy osób zdrowych. Jej niedobór objawia się m.in. zmęczeniem, zmniejszeniem odporności na infekcje, krwawieniem dziąseł. W przypadku infekcji, schorzeń górnych dróg oddechowych, zwiększonego wysiłku fizycznego lekarze zalecają zwiększenie dawki dziennej do kilku tysięcy mg. Organizm nie tworzy zapasów witaminy C przez co musi być ona dostarczana regularnie. Skuteczność naturalnej witaminy C jest nieporównywalnie większa od tej wyprodukowanej syntetycznie.