Kategorie

Zapisz się do newslettera!

Tapioka granulat drobny 400g Merre

Dostępność:
Jest
 (1 szt.)
szt.
8,60 zł / szt.

Składniki: tapioka, woda



 

Wartość odżywcza produktu

w porcji 30g

Wartość energetyczna

460,5 kJ / 110 kcal

Tłuszcz

0 g

w tym kwasy

tłuszczowe nasycone

0 g

Węglowodany

27 g (9%*)

w tym cukry

0 g

Błonnik

1 g (4%*)

Białko

0 g

Sól

0 g

Witamina C

0 mg

Witamina A

0 mg

Wapń

2%*

Żelazo

6%*

Cholesterol

0 mg

Sód

0 mg

 

* % dziennych referencyjnych wartości spożycia (dla osób dorosłych)

Sposób przygotowania: Namoczyć wstępnie w wodzie, następnie gotować do uzyskania miękkości.

Masa netto: 400 g

Tapioka powstaje ze skrobi manioku, rośliny popularnej szczególnie w Ameryce Południowej, Afryce i części Azji. Wyglądem przypomina nieco ziemniaka i w codziennej diecie spełnia podobną funkcję.

Powstała z manioku tapioka od firmy Merre ma postać granulatu, który doskonale sprawdza się jako zamiennik kasz i makaronów w sałatkach lub zupach. Z tapioki można przyrządzić także pyszny pudding, a po jej zmieleniu powstaje mąka, idealna do wypieku placków, naleśników, racuchów i czy omletów. Produkt świetnie też zagęszcza zupy i sosy.

Największą zaletą tapioki jest fakt, iż nie zawiera ona glutenu. Doskonale więc zastąpi w jadłospisie produkty zbożowe. Ponadto produkt firmy Merre jest hipoalergiczny, co oznacza, że bardzo rzadko wywołuje alergie. Z powodzeniem więc mogą po niego sięgnąć alergicy, osoby z celiakią czy na diecie bezglutenowej.

W skrobi z manioku znajdziemy przede wszystkim bardzo duże ilości węglowodanów złożonych oraz śladowe ilości białka i tłuszczu. Produkt jest więc idealnym źródłem szybko przyswajalnej energii.

Wyrób jest również lekkostrawny, co przemówi do osób z problemami żołądkowymi czy osób starszych. Ci, którzy zmagają się z dolegliwościami ze strony układu trawiennego, takimi jak nieżyt żołądka, wrzody, zespół jelita wrażliwego, na stałe powinni włączyć tapiokę do swojej diety. Jest ona także doskonała dla dzieci.

Produkt posiada neutralny smak, dzięki czemu pasuje zarówno do potraw na słodko, jak i na wytrawnie, przejmuje bowiem smak i aromat dania.

Tapioka nie zawiera cholesterolu, jest więc bezpieczna dla osób z problemami z układem krążenia i zagrożonymi miażdżycą.

Granulat z tapioki firmy Merre należy wstępnie namoczyć w wodzie, a potem gotować do uzyskania miękkości. Dodawać do sałatek, potraw wegańskich i wegetariańskich lub stosować jako makaron w zupie.